1-700-703-731
ליוגה תרפיה מספר מסורות וגישות, לעיתים אף מנוגדות אשר מאפשרות לבחור מה מתאים למקרה, לאופי לבעיות מהן סובל
גישת “ארגז הכלים”
גישת “ארגז הכלים” מסתמכת מצד אחד על הידע הרחב שיש ליוגה תרפיסט אודות תנוחות יוגה המותאמות למצב הבריאותי והיכולות של האדם יחד עם האינטואיציה והניסיון של המורה. הכוונה שהיא שבמפגש שבין המורה לתלמיד יובהר באופן אינטואיטיבי למורה מהן התנוחות, הסדר שלהן, ההתאמות שיש לבצע בהן וההוראות המיוחדת שיש לתת לתלמיד להטבה מירבית. גישה זו מחזקת את התפישה שמשום שלכל אדם גוף ייחודי והמורכבות ייחודית יש להעניק לו תהליך ריפוי ייחודי.
גישת “השיטה המובנית”
מול גישה זו, באה גישת הפורמט או המתכון אשר טוענת שכל אדם אשר ישב על כיסאות רוב חייו מגן חובה, בית ספר, תיכון אולי אף צבא, לימודים וכדומה פיתח מקבץ אוניברסלי של בעיות ואיתם שינויים הנדרשים לגופו. בגישה זו יש סדר די קבוע של דרישות ראשוניות הדומה לכל אדם. לצורך העניין בגישת הפורמט מדובר על תיקון יציבה אוניברסלי וסדר עבודה מסוים שהוא אשר מביא ריפוי בשלבים ובסדר ידוע מראש. על פי גישה זו כל תנוחות היוגה נבנות בסדר מסוים כאשר יש תנאים מסוימים לפני הנדרשים מהגוף טרם הביצוע שלהם למשל גמישות במוקדים מסוימים, חוזק באיזורים מסוימים, פתיחה למשל של בית חזה או אגן וכו’.
גישת ההתאמה של תנוחות יוגה תרפיה
גישת התנוחה השלימה טוענת ביסודה שלכל תנוחת יוגה יש ריפוי מובנה ושהיה בתנוחה תניב תוצאות וריפוי. שיעור יוגה תרפיה בגישה זו תתאים את התנוחות לבעיות הבריאותיות שיש לאדם ותעשה שימוש בעזרים בכדי לאפשר אותה. גישה זו מאפשרת למשל עבודה בקבוצות יוגה טיפולית כאשר כל תנוחה היא מעין “תחנה” ויש לקשור, למקם ולתמוך כל תלמיד בשהיה בתנוחה זו. לאחר מכן עובר התלמיד לתנוחה הבאה וכו’. שיטה זו אינה מתאימה לתרגול בית בשל הצורך גם במורה שממקם נכון את האביזרים ואת הגוף וגם בגלל שעזרים מיוחדים אינם נמצאים בכל בית.
הגישה התהליכית – להבדיל מגישת התנוחה השלימה הגישה התהליכית ביוגה תרפיה טוענת שיש לפרק את היכולות הנדרשות מתנוחה מורכבת ושלימה לתנוחות בסיס, פשוטות יותר, קלות לביצוע גם בבית אשר מאפשרות את פתיחת בית החזה, בניית גמישות במוקדים ספציפיים, ריכוך של רקמות חיבור ובניית הכלים הנפשיים המאפשרים שהיה ארוכה בתנוחה. גישה זו מאפשרת תרגול בית ושינויים יציבתיים הנדרשים בשל ניוון, גיל, נזקי הישיבה ופעילויות ספורטיביות כגון חדר כושר.
גישת הויניאסה מול גישת התנוחה השלימה
גישת הויניאסה שהיא תהליכית המאגדת בתוכה מספר כלים המעודדים את הגוף להתרפא כגון תנועה ונשימה יחד, שהיה עם נשימת אוג’י, מעברים בין תנוחות והתאמה לתנועות טבעיות אותן מבצע האדם בחייו. גישת הויניאסה מאפשרת גשר בין תנוחות פשוטות ומורכבות, קלות לקשות ובכך מותאמת לתהליכי ריפוי ארוכי טווח
גישת הקבוצה מול הגישה המפרטנית – תרגול אישי
מסורות יוגה תרפיה מסוימות עובדות בקבוצות יוגה כלומר קיבוץ אנשים כאובים בעלי מוגבלויות שונות, מין שונה, היסטוריה רפואית ודרישות מיוחדות יחד ל’קבוצה טיפולית’. קבוצה טיפולית מאפשרת הורדת עלויות אך זאת על חשבון תשומת הלב האישית שבדרך כלל נדרשת מאוד בעבודה עם מצבים כואבים. בקבוצה אין תשומת לב והכוונה לתבונה הנדרשת בכדי להבין מהי מתיחה טובה ומהו כאב. מהו תהליך לא נעים אך מרפא לעומת תהליך כואב שאינו מרפא. מן הסתם קבוצת יוגה טיפולית אינה בונה עבור האדם תוכנית תרגול אישית המבוססת על תרגול בית. כמו כן קבוצה טיפולית אינה מאפשרת תחקור המבודד את הגורמים לחולי וממשיכים אותו. בקבוצת יוגה טיפולית קשה ואולי אף בלתי אפשרי לתת מענה אסימטרי נאות לבעיותצ אסימטריות – כגון הקרנה עצבית לאחת מהרגליים וכדומה.
לפני הגעתו של תלמיד לקבוצה טיפולית עליו לחשוב האם שיוכו לקבוצה טיפולית, מבחינת תדמית משרתת אותו והאם יש למורה ניסיון להוציאו יום אחד ממצב טיפולי ושיוכו לקבוצת יוגה רגילה שאינה טיפולית.
גישה המשלבת שיחה – אנשים כאבים רבים חשים צורך לשוחח עם מורה המוביל אותם לתובנות, שליטה בתנועות המיינד (המחשבות), הבנה, חשיפה ותיעול רגשות קשים. אנו מודעים לקשר שבין רגשות קשים לכאבים כרוניים ומצבי רוח ירודים. בקבוצה טיפולית כמובן שצורך של שיחה והובלה אינו מתמלא. לעומת זאת למורה ליוגה תרפיה ניסיון אישי, גישה מכילה ויציבה ותרגילים ייחודיים בהובלה במצבים רגשיים קשים שביכותם להתמיר ולשנות תפישת עולם ומבט עם זכרונות כאובים ולחלץ את כול החיים המצוי באותם רגשות קשים.
לסיכום: לפני שאדם כאוב שדורש שיקום פונה ליוגה תרפיה עליו לברר האם העלות באה על חשבון פוטנציאל הריפוי שיש לתהליך ולהשקעת האנרגיה והזמן. האם הגישה שבה הוא בוחר מנטרלת תהליכים מעכבי ריפוי המתרחשים בחייו? האם יהיה טוב יותר לחשוף אותם ולטפל בהם כחלק ממקור הבעיה? הפונה ליוגה תרפיה צריך לברר האם עליו לקבל תמיכה יום יומית בצורת תרגול אישי או מספיק להשתתף בשיעור קבוצתי מספר פעמים בשבוע בשביל לטפל בעצמו. האם יש למי לפנות כאשר כואב יותר? מעל הכל עליו לברר האם למורה ליוגה תרפיה ניסיון והמלצות לריפוי הבעיה ממנה הוא סובל.
© 2024